This project transformed Cambridge Pool, adding four new indoor pools, a sauna and an outdoor splashpad. We also refurbished the existing 50 metre outdoor pool, including the concrete concourse, landscaping and seating.

The complex, now known as Perry Aquatic Centre, also has lifeguard offices, accessible and family changing facilities, a large staffroom and ablutions on the mezzanine level, and a community room. Acoustic ceiling panels form a feature ceiling that complements the clean lines of the building. Large pivot doors down the 25-metre pool hall provide space for temporary bleacher seating to increase spectator capacity for events.

In tandem with the pool redevelopment, we also upgraded Williamson Street to improve traffic flows, increase parking and integrate pedestrian routes into the new complex. The pool has a dedicated carpark that links with the upgraded streetscape and complements the street’s new landscaping features.

The project involved deep excavations and the installation of 15km of underground pipework, including civil drainage, a pump station and specialist high pressure pool services. A mix of filtration systems provide individual control to the pools and splashpad, all integrated into a building management platform.

The building has significant concrete foundations, in situ pool tanks, large concrete shear walls, blockwork, and a structural steel frame constructed to IL3. We implemented stringent quality controls procedures to ensure that the high-tech paint system on the exposed steel frame meet the performance specifications. The roof and façade consists of a Kingspan cladding system interspersed with structural glazing and a vapour barrier system.

This was a highly complex and technical construction project. We utilised many modern techniques to coordinate the construction programme, including 3D modelling and leading construction programmes such as Last Planner. An open and collaborative dialogue between our site team and the designers ensured that everybody worked towards the common goal of delivering a community facility that we are all very proud to have been a part of.

Client: Waipa District Council
Completed: March 2021

Categories

Government, Leisure & Cultural, Waikato / BOP
BACK TO OUR PROJECTS